This is a glowing text

torstaina, helmikuuta 21, 2008

Kiireinen alkuviikko

Alkuviikko tosiaan on ollu aika kiireinen. Töissä olen tehnyt pitkää päivää ja minullahan on työmatka silloin, kun menen Helsinkiin sellaset neljä tuntia päivässä, joten kyllä siihen matkustamiseenkin aikaa tuhraantuu. Onneksi sentää nää etätyöpäivät on helpompia, kun säästyy tuo neljä tuntia matkustuksesta.

Tiistaina menin töiden jälkeen Royal Caninin järjestämille kasvattajaillallisille. Ennen illallista oli varsin mielenkiintoinen luento. Professori Hannes Lohi kertoi erittäin runsaalle kuulijakunalle koirien geenitutkimuksen tämän hetkisestä tilanteesta ja visioista tulevaisuudelle. Hannes oli kyllä niin mukaansa tempaava luennoitsija, että häntä olisi jaksanut kuunnella vaikka kuinka pitkään. Todella kunnianhimoisia hankkeitakin on meneillään. Yksi on sellainen, että yritetään löytää geeni, joka vaikuttaa bordercollien paimennusominaisuuksiin. Eli siihen millä tyylillä koira syntyjään paimentaa (poislukien koulutuksen osuus). Saas nähdä onnistuvatko löytämään tuohon ominaisuuteen vaikuttavan(via)geenin(nejä). Olen hieman skeptinen, mutta toisaalta ei se varmaan mahdotontakaan ole. Kyllähän tuon tiedon, miten koira käyttäytyy täytyy jossain geeneissä olla, sillä eihän tavallinen villakoira esim. osaa metsästää kuin ajokoira, tai mopsi ei paimenna kuten bordercollie.

Ihminen on itse asiassa rotuja jalostamallaan tehnyt loistavaa työtä tutkijoita varten. Rotujalostus on tehnyt sen, että geenejä on "pelkistetty" siten, että aina kun on tehty uusi rotu on heitetty hukkaan valtava määrä geenivariaatioita, jotta on pystytty pitämään haluttu tavoite. Näillä isoimmilla roduilla kuten bc se ei ole niin suuri ongelma, mutta pienet ja vähälukuiset rodut ovat kyllä aika uhanalaisia. Tässä oli muuten yksi syy siihen, että esim. CEA-geenitesti on tosi hyvä. Näin rodussa voidaan pitää kantajat ja terveet ja karsia pois sairaat. Kantajien avulla, pidetään geenimuuntelu isompana, sillä jos käytettäisiin vain terveitä, heitettäisiin taas valtava määrä geenejä hukkaan ja kenties rikastutettaisiin jotain sairausgeenejä, jolloin alkais tulla muita sairauksia paljon enemmän kuin aiemmin. Paljon muutakin mielenkiintoista saimme kuulla, mutta en nyt ala kaikkea tähän referoimaan. Jos joskus saatte tilaisuuden mennä kuuntelemaan Hannes Lohta, niin suosittelen. Loistava luennoitsija!

Tänään onkin sitten vuorossa Villen ja Ritan pesu. Lähden huomenna niiden kanssa Ruotsiin paimennuskurssille ja ulkokoirat on sen verta vahvatuoksuisia, että niiden kanssa ei jaksa olla autossa jos ne lemuaa ulkokoiralle. Niinpä sitten tänään saavat miellyttävän tuoksun itseensä, kun pesen ne.

Tapiolla on ollut Piski jo oikeissa töissä ja yllättävän hienosti Piski on toiminut vaikkei tiedä vielä edes mitään muita käskyjä kuin lay down. Tosin ei vielä jaksa pysyä siinä asennossa pitkiä aikoja, mutta sen se oppii kyllä ihan kohta.