This is a glowing text

perjantaina, helmikuuta 27, 2009

Vanha filmi - gammal film

En gammal film var vargen kommer för att döda får och sen två stora hundar dödar vargen. Passar inte till människor som kan inte på riktigt förstå vad det är att leva mellan vargar. filmen

Tässä linkki vanhaan filmiin, jossa susi hyökkää lammaslaumaan ja kuinka laumanvartijakoirat tekevät sudesta selvää (ei heikkohermoisille): filmi

Pitäisköhän ihan oikeasti hankkia muutama laumanvartijakoira. Tällasia sitten olis pellolla lampaiden kanssa. Ei ehkä kannata mennä lähelle lampaita: Kaukasian paimenkoira

4 Comments:

At 01 maaliskuuta, 2009 10:46, Blogger PiaP said...

Huhh, nuo kaukkarit on kyllä kunnioitusta herättävä rotu.. mieluusti siirryn ihan eri kulmille kävelemään, kun tuollaisen näen .. Sinänsä varmasti erinomaisia laumanvahteja! Mutta väärissä käsissä kyllä ihan tappoaseita (enkä nyt todellakaan tarkoita, että olisi Teillä väärissä käsissä :-)) ).
T. Pia & Viski

 
At 01 maaliskuuta, 2009 13:57, Blogger Pete said...

Noista filmeistä sai varmaankin sen toisen ja kenties varottavan esimerkin, mitä ko rotu voi olla.
Siskollani oli pohjanmaalla 4,5 vuotias kaukkari uros (joka tosin kuoli tällä vkolla äkillisesti sairaskohtaukseen matkalla eläinlääkärille) ja se oli todella vaikuttavan kokoinen, mutta erittäin hyvä päinen. Otin sen monesti narttujemme seuraksi peltolenkille ja kaikki koirit vein irti koko matkan. Tämä on mun ainut kaukkari-kokemus, mutta siitä ainakin jäi hyvä kuva. Tosin täytyy sanoa, että sen kokoinen ko. koira on, että jos sillä rupeaa viiraamaan päästä tai johtajuus ei ole kunnossa, niin kirjaimellisesti ruumiita tulee helposti.

Jos tuollaisen laittaisi lammaslaitumelle lampaiden suojaksi, niin voisikohan silloin paimenkoiraa käyttää ollenkaan ja mites sille naapurin mummolle kävisi, joka eksyi marjamatkalla ja oikaisi laitumen poikki lähimmälle tielle?
Ehkä se kiikarilla varustettu kivääri kuitenkin on kokonaisuutena paras vaihtoehto. Ja jos sattuisi olemaan kaulapannalla varustettu susi, niin ainahan se panta voi löytää itsensä rekan puskuriin lähimmän abc:n pihassa.
Jo on viherpeipposet ihmeissään, kun suomeen on eksynyt interrail-susi, joka polkee 2 kertaa vuorokaudessa Helsingin ja Oulun väliä. :) Näin on vissiin tapahtunut.

 
At 01 maaliskuuta, 2009 16:39, Blogger Päivi Nietosvaara said...

Kiikaripyssyn ja laumanvartian ero on siinä, että laumanvartija on koko ajan siellä lauman kanssa eli vahtivuoro on ympärivuorokauden eikä tarvii itse asua laitumella. Kiikaripyssyn kanssa taas pitäis päivystää eri laitumilla ja vielä joutuis menettämään yöunensakin. Jos kerran sudet saa hyökkäillä lampaiden, ihmisten ja paimenkoirien kimppuun, niin eikö silloin laumanvartijoidenkin ole puolustaa laumaansa ... vaikka sitten niitä marjamummoja vastaan. ;) ;)

 
At 02 maaliskuuta, 2009 16:23, Anonymous Anonyymi said...

Mun käsitykseni mukaan kaukkari, kuten muutkin "idästä" kotoisin olevat laumanvartijarodut soveltuvat nykyisin paremmin omaisuuden tai alueen vartointiin (aidattu teollisuusalue tms.) kuin lampaiden tai muun lauman vartiointiin, koska näillä koirilla ei ole juurikaan jäljellä sitä vaistoa että leimautuisivat lampaisiin. Lampaiden turvaksi soveltuu paremmin esimerkiksi maremmano-abruzzese. Tiedän kaksi lammastilaa, joissa näitä maremmoja on susien varalta. Susivahinkoja ei ole ollut maremmojen hankinnan jälkeen, mutta se on totta että vierailla (ei ihmisillä eikä eläimillä) ei ole pihapiiriin asiaa, kun isäntäväki ei ole kotona. Ja paimenkoiran käyttäminen samaan aikaan saattaa olla kinkkistä, jos laumanvartija kokee että silmää käyttävä paimenkoira uhkaa laumaa. Laumanvartijat kun toimivat omien vaistojensa, ei omistajan käskyjen mukaisesti.

En toki ole mikään asiantuntija, mutta jonkin verran oon pelannut noiden kaukkareiden kanssa ja tosiaan tutulla on tilallaan maremmoja.

 

Lähetä kommentti

<< Home