This is a glowing text

lauantaina, kesäkuuta 03, 2006

"huilipäivä"

Moi

Eilen tuli treenattua ahkerasti kaikki neljä koiraa. Matin kanssa menin hankalampaan maastoon eli sellaiseen notkoon, joita täällä Kiikalan suunnalla on. Matti sai kuljettaa lampat läpi hankalista paikoista ja lisäksi se sai tehdä rinteessä lauman jakoa. Kuljettaa toista puoliskoa kauemmas, vaihtaa toiseen puoliskoon ja sitten kahdeksikkoa näiden välillä. Olen ahkerasti alkanut käyttämään kaikilla koirilla pilliä, joskin käytän sitä vasta maahan ja aja siitä käskyihin. Villelle lisäksi opetan pillillä seiso käskyn, joka on maahan käskyn lyhennetty versio.

Tepon kanssa treenattiin kuljetuksia vähän vauhdikkaammin sekä tietty niitä lauman kiertämisiä oikeaan ja vasempaan niin, että itse olen kauempana. Lisäksi treenattiin tietty lauman jakoa ja singleä.

Villen kanssa perustreeniä lisänä lauman jako. Alkaa jo tulla aika kivasti jaetun lauman välistä, kunhan lampaat on tarpeeksi kaukana toisistaan. Nyt juoksee hyvin suoraan läpi. Muutaman kerran pysäytin laumojen välille ja otin askeleen siihen suuntaan mikä lauma otetaan hallintaan. Sekin meni hyvin. Kohta voidaan lisätä vaikeutta tähänkin hommaan.

Ritan kanssa treenasin hakukaaria, poispäinajoa sekä lauman kiertämistä niin, että Ritan piti lähteä siihen suuntaan, johon se ei luonnostaan olis ollu lähössä. Ei siis suorinta tietä tasapainopisteeseen vaan sitä pidempään reittiä. Meni aika mukavasti ja kuljetuksissakin Rita malttaa liikkua tarpeeksi hitaasti säilyttäen kuitenkin intensiivisyytensä.

Tänään lauantaina olikin sitten lepopäivä eli treenasin vain Villen. Villen kanssa tehtiin ensin perusjuttuja, jonka jälkeen treenasin sitä lauman jakoa niin, että rako lampaiden välissä oli pienempi. Vähän oli sähläystä, mutta muutaman yrityksen jälkeen alkoi sujua. Homma sujui niin hyvin, että kun olimme ottaneet kymmenestä kaksi erilleen ei Ville enää millään päästänyt noita kahta takaisin toisten luo, kun oivalsi, että tarkoitus on pitää ne kaksi poissa toisten luota. Lopulta jaoimme lauman kahteen osaan joista toisen puoliskon Ville sai ajaa näkymättömiin. Sen jälkeen harjoittelin häkitystä jäljelle jääneiden viiden lampaan kanssa. Olimme saaneet lampaat melkein häkkiin, kun Villeltä petti pokka ja se tuli vähän liian nopeasti kohti lampaita. Kaikki lampaat tietty ohi häkin ja homma piti alottaa alusta. No, toinen kerta toden sanoo ja nyt onnistuttiin kunnolla.

Rita sai viettää kanssani laatuaikaa eli oli mukana, kun tyhjensin tuttipullokaritsoiden karsinan ja pesin kaikki ruokinta-astiat odottamaan ensi vuotta. Tänä vuonna tuttipullokaritsat kasvoi ensimmäistä kertaa tosi hyvin. Salaisuus piili siinä, että niillä oli ns. hapanjuotto ja juomaa aina saatavilla. Ostimme pari sellaista tuttia, jotka kiinnitettiin suoraan seinään. Tuteista lähti letku, joka meni maitoämpäriin ja letkun molemmissa päissä oli sellainen lasikuula, joka aikaansai sen, että maito ei valunut tutista takaisin ämpäriin, kun karitsa lopetti juomisen. Maidon hapatin aluksi piimällä, mutta myöhemmin sain kokeiltavaksi muurahaishappoa ja se osoittautui tosi toimivaksi. Karitsat joivat hapatettua maitoa juuri sopivasti ja sopivan usein. Happamuudella pystyi hyvin säätelemään maidonkulutusta. Jos näytti siltä, että karitsat juovat liikaa, tein seoksesta vähän happamampaa ja jos taas maitoa kului liian vähän lisäsin joukkoon maitoa, jota ei oltu hapatettu, kunnes happamuus oli oikea. Happamuutta on kätevä seurata sellaisten ph-paperiliuskojen avulla. Eli voin lämpimästi suositella tätä systeemiä.



Terv. Päivi