This is a glowing text

sunnuntaina, maaliskuuta 22, 2009

Karitsoita ja hevostelua - lamm och häster

Lammningen har börjat. Tre tackor har fått sin lamm. Det är nu tillsammans 5 lamm. Det är inte ännu bråttom met lamningarna, men snart, snart har vi ingen annan tid än bara vara i fårhuset. Idag fick jag rida med Tanjas häst Tomppa. Jag har ont i ryggen och ville pröva om min rygg tål ridning. Allt gick fint och snart skall jag åka hos Tanja för att rida igen. Hästarna är så fina.

Nyt karitsointi on sitten alkanut. Hitaasti ja leppoisasti niinkuin aina alussa, mutta kyllä se ruuhka ja kova kiire kohta napsahtaa. Eli perjantaina poiki ensimmäinen uuhi kaksi karitsaa. Sunnuntaina taas yksi uuhi ja sillekin kaksi karitsaa. Tänään sitten vuorossa kolmas uuhi ja sille kolme karitsaa. Kyllä nuo karitsat on sitten söpöjä. Iita on saanut olla lampolassa totuttelemassa ilmapiiriin. Isot koirat saapi pysyä pääasiassa pois lampolasta, sillä turha niiden on stressata viimeisillään olevia uuhia. Uuhet onkin melkoisen isomahaisia ja kulkevat ähkien eteenpäin, niinkuin viimeisillään tiineillä emoilla on tapana tehdä.

Paimentaa ei voi, kun kelit on niin huonot. Tai no aurinko paistaa, mutta lumen pinnalla on jääkuori ja sinne ei kyllä koiria ja lampaita viitsi laittaa juoksemaan. Tuo terävä kuori nimittäin repii sekä koirien että lampaiden jalat. Niinpä paimennusryhmä nauttii mukavasta ja lokoisasta elämästä, kun ruokaa ja vettä on koko ajan saatavilla ja levätä voi pehmeillä oljilla. Nyt kun karitsointi ei vielä ole pahimmillaan, lähdin Tanjan luokse hevostelemaan. Kokeilin, että mitä mun kipeä selkä tykkää ratsastamisesta. Sain mennä metsässä lenkin Tanjan hevosella Tompalla (suomenhevonen). Tanja ystävällisesti lähti mukaan kävellen, jos vaikka mun selkä ei kestäkään ja joutuu sitten ratsastamaan Tompan takaisin. Selkä kesti hyvin ja seuraavalla kerralla lähdetäänkin sitten Tanjan kanssa useamman hevosen voimin vähän ratsastusretkelle. Oli tosi kivaa piiiitkästä aikaa istua hevosen selässä. On nuo hevoset vaan upeita eläimiä.