Merkillistä!
Nyt olen kyllä ihan ihmeissäni. Kysyin SBCAK:lta (SBCAK = Suomen Bordercolliet ja Australian kelpiet ry), että pääsevätkö suunnitellut Iitan ja Luumun pennut heidän pentulistalleen, sillä Luumulla on rotuuotettuna koirana hieman erilaiset lähtökohdat kuin monella muulla. Luumu on alupitäen rekisteröity SPKY (Suomen Paimenkoirayhdistys) rekisteriin ja Luumu rotuunotettiin Kennelliiton rekisteriin 10 vuotiaana eli siis jo varsin iäkkäänä. Rotuunottoon vaadittiin kahdelta ulkomuototuomarilta lausunto, että koira muistuttaa bordercollieta sekä muutama muu asia. Kävin näyttämässä Luumua Leni Nousiaiselle ja Mari Palgille. Leni ja Palgi pitivät Luumusta tosi kovasti ja Mari Palgi kirjoitti Luumusta hienon arvostelun, jolla uskoisin vähintään sen H:n irtoavan ihan virallisessakin näyttelyssä. Eli arvostelu oli seuraava:
"10-vuotiaaksi loistokunnossa, erinomainen lihaskunto, keskivahva, hyvä vahva kuono ja erinomaisesti säilyneet hampaat (kaikki löytyy), tummanruskeat silmät, pienet korvat, tiviis runko, tasapainoisesti kulmautunut edestä ja takaa. Hyvä tilava rintakehä. Hieman lyhyt häntä. Liikkuu keskipitkällä askeleella. Hyvä avoin luonne, ystävällinen ja varma"
Toivoin, että tämä riittäisi pentulistalle pääsyyn näyttelytuloksen osalta, mutta toisin kävi.
Luumulle tehtiin myös näin vanhana koirana silloiselle pentulistalle vaadittavat terveystarkastukset eli kuvattiin lonkat ja peilattiin silmät. Lonkat olivat A/C vinon lantion vuoksi ja silmät J1 eli terveet. Kyynärpäitä ei tuohon aikaan vaadittu kuvattavaksi ja koska ne eivät tälle rodulle ole mikään ongelma edes en pitänyt aiheellisena kuvailla niitä etenkin, kun Luumu oli ollut koko ikänsä terve.
Paimennussaralla Luumu oli suorittanut Suomen Paimenkoirayhdistyksen perusradan (tuolloin ei vielä ollut Kennelliiton alaisia paimennuskokeita).
Luumu kuoli pian täytettyään 10 vuotta, tapaturmaisesti, suolitukokseen.
Iitalla puolestaan on kaikki tänä päivänä tarvittavat tutkimukset tehtynä. Silmät terveet, lonkat A/A, kyynärpäät 0/0, koetulos paimennuskokeista sekä Ruotsista että Suomesta. Ruotsin ja SPKY:n paimennuksen perusradat suoritettuna ja näyttelyssäkin käytiin tuloksella EH.
Tänään sitten sain SBCAK:n pitkään harkitseman vastauksen listalle pääsystä. Vastaus oli kielteinen ja syyt seuaavat:
- puuttuva kyynärtulos
- puuttuva näyttelytulos
- sukua ei katsottu niin harvinaiseksi (rodun monimuotoisuuden säilyttämisen kannalta), että se olisi puoltanut pentueen pääsyn puutteista huolimatta välitykseen.
Nyt täytyy sanoa, että ei voi kuin hämmästellä tuota ensimmäistä kohtaa. Luumulta otettiin spermaa pakkaseen 14.9.2005 (jolloin se oli sirutettu ja sirunumero rekisteröity Kennelliittoon). Luumu on syntynyt 21.9.1995 ja rekisteröity 10 vuotiaana Kennelliittoon eli rekisterikirja on päivätty 18.10.2005. Miten ihmeessä olisin voinut tietää vuonna 2005, että vuonna 2011 pitääkin olla kyynärpäätulos pentulistalle pääsyyn. Normaalistihan näissä tapauksissa, joissa käytetään pakastespermaa edellytetään ne tutkimustulokset ym. vaatimukset, jotka spermanottohetkellä ovat voimassa. Tämä oli kyllä niin uskomaton veto SBCAK:ta, että ei voi muuta kuin aivan äimänkäkenä ihmetellä kuka siellä näistä asioista oikein päättää.
Okei, sitten puuttui näyttelytulos. Ei siis kelvannut tuo Mari Palgin antama laucunto, kun sehän ei ole virallisesta näyttelystä. Itse kun luin tuota rakennearvostelua niin taisi ainoa negatiivinen kommentti olla hieman lyhyt häntä. No, ehkä sillä perusteella pitääkin jättää hyvä koira pois pentulistalta (ja mielummin ilmeisesti koko jalostuksesta).
Kolmanneksi sitten Luumun geenit ei tuo ilmeisesti mitään uutta ja hyvää rodun säilymisen kannalta. Luumultahan löytyy sukutaulu SPKY rekkarissa ja empä kyllä noita koiria ole kovin monen SKL-rekkarissa olevan koiran takaa löytänyt. Iitan sukua sen sijaan löytyy ja jos tota kolmatta kommenttia lukee tiukasti niin aika monen koiran voisi jättää pois jalostuksesta ihan sillä perusteella, että niihen suvun geenejä on jo ihan tarpeeksi rodussa.
Että semmonen tapaus. No pentue täyttää kaikki pevisan ehdot ja kennelliitossa ymmärretään, että uroksen spermanottohetkellä olevat vaatimukset on ne jotka ovat voimassa, kun uroksen spermaa käytetään. Lisäksi saimme SPKY:ltä poikkeusluvan pentueen teettämiselle (SPKY:llä normaalisti lonkkavaatimus A-B, C-lonkan kyseessä ollessa pitää anoa poikkeuslupaa), joten pennut menevät myös SPKY rekkariin.
4 Comments:
Älä Päivi huoli,kyllä todelliset harrastajat penkoo ne haluamansa kiinnostavat yhdistelmät täältä kotisivuilta,facebookista ym.En itse ole nyt koiraa ottamassa,kotona 9 ja 2-vuotiaat,mutta mielenkiinnosta aina surffailen ja katselen pentusuunnitelmia.
Yhdistyksen sivuilla olevat pentuilmoitukset aihettavat tälläkin hetkellä keskustelua ja päänpudistelua kaveripiireissä...
Joopa joo, haiskahtaa pahasti koko homma! Älä huoli, sinulla on mitä upeimmat koirat ja se ehkä harmittaa monia.Kateus on nostanut päätään ja täytyy vain ihmetellä tuota päätöstä, mutta viis tuosta pentulistasta, en itse työkoira ihmisenä paljoa anna arvoa tuolle kyseiselle yhdistykselle!
SBCAK:n taannoisissa linjauksissa on muutenkin ollut mielenkiintoisia attribuutteja.
No, enpä tiedä. Säännöt on sääntöjä ja jos niistä joka kerta poiketaan, kun joku ei niihin sovi, niin miksi sitten edes kannattaisi koko sääntöjä laatia. ;)
Mielestäni tuo koko näyttelyvaatimus pentulistalle pääsemiseksi kertoo melko paljon, millaisessa yhdistyksessä toimit. Sillä ei oikeasti pitäisi olla mitään merkitystä, miltä bordercollie näyttää, kunhan se käytössä toimii ja on terve, eikö niin? nim. Fifit on erikseen.
Jos SKL maailmassa toimii, niin kenties niiden sääntöjen mukaan pitää tyytyä menemään. :(
-Pete
Lähetä kommentti
<< Home