This is a glowing text

keskiviikkona, tammikuuta 27, 2010

Talvella on aikaa pysähtyä

Tällainen kunnon talvi on kyllä siitä hyvä, että pitkästä aikaa on aikaa pysähtyä mietimään syntyjä syviä ja muutakin kuin arjen kiireitä ja rutiineja. On mielenkiintoista pistää googleen joku hakusana ja sitten katsoa mitä kaikkea ajateltavaa tuo sana on eri ihmisissä tuonut mieleen. Pistin hakusanaksi "ilkeys" ja tällaisia viisauksia putkahti esille:

"Jos itse olet ilkeä jollekulle, olet hyvin huonoissa energioissa ja lähimmäisenrakkaus on kaukana sinusta, ajatuksesi ovat ikäviä. Voisit miettiä sitä, mistä moinen pahantahtoisuus johtuu. "Pikkupaholainen" kuiskii selkäsi takana ivallisia ja pilkallisia huomautuksiaan. Älä kuuntele niitä. Riita ja keskinäiset tölväisyt saavat sapen kiehumaan, ei kai se ilmapiiriä puhdista. Laske viiteen ennenkuin avaat suusi kiivastumisen jälkeen ollen valmiina antamaan samalla mitalla. Saammehan me sanoa sanottavamme ja arvostella toisiamme, mutta mieluummin lämpimällä huumorilla höystettynä kuin viha hampaiden välistä purskuen. Onko tuo toinen ilkeät sanasi todella ansainnut? Mikä hänessä sinua niin ärsytti, että piti sanoa ilkeästi? Olisiko nyt pienen luonteenkasvatuksen paikka? Muistatko heijastusilmiön, projektion eli, että omat viat ja virheet nähdäänkin toisessa ja se ärsyttää? Vai ajatteletko niin, että pannaan vahinko kiertämään; kun sinuun on kohdistunut ilkeyttä, sinunkin pitää piikitellä? Pitää lyödä takaisin, jos on saanut turpiin.
Kenenkään iloa ei pitäisi edes yrittää pilata, koska ilo voi kadota pitkäksikin aikaa. Ollaan mieluummin ilon tuojia kuin sen viejiä."

Noita sivuja selatessa sitten löytyi vaikka mitä mielenkiintoisia näkemyksiä ilkeydestä ja monesta muusta ikävästä asiasta, joihin itse kukin meistä joskus sortuu. Toiset enemmän ja toiset vähemmän. Buddhan opeista löytyi tällaisia määritelmiä eli 20 toissijaista heikkoutta, joita ihmiseltä löytyy (tässä niistä muutama):

"Pahantahtoisuus/ilkeys on toisenlaista sisäistä vihaa. Aikomus vahingoittaa jotakuta on voimakasta ja jatkuvaa eikä ilkeyden vallassa voi antaa anteeksi."

"Kostonhalu on eräs sisäisen vihan muoto. Se on rakkauden ja myötätunnon puutetta. Ulkoisesti ihminen voi näyttää lempeältä, mutta hän hautoo salaa kostoa. Se saa halveksimaan muita."

"Ahneuden syynä on halu. Se on voimakasta takertumista omaisuuteen ja jatkuvaa halua lisätä omaisuutta. Buddha sanoi: ”Missä on paljon valtaa, siellä on paljon pahuutta ja missä on paljon omaisuutta, siellä on paljon ahneutta.”"

Siinäpä muutama. Buddhan opetuksiin en ole koskaan tutustunut, joten niistä en pysty sanomaan mitään, mutta kun noita "hittejä" sanalle "ilkeys" lueskeli niin sitä jotenkin taas alkoi miettiä kuinka monesti sitä on itse joutunut ilkeilyn kohteeksi ja kuinka sitä samaa on tullut itsekin tehtyä. Tässä on taas ihmisenä kasvamisen paikka.

Aiheeseen hyvin soveltuva laulu: Vesa-Matti Loirin "Niin hyvää puuta".

Pitäisköhän välillä keskittyä iloisempiin asioihin ja hakea "hittejä" vaikka sanoilla "ilo ja riemu". :)

Hyvää talvipäivää vaan kaikille. :) Ihanaa, kun päivät pitenee. Valo tekee hyvää. Pakkasenkin pitäisi hellittää ensi viikolla, joten pitää varmaan katsoa mitä kivaa ulkopuuhaa sitä koiruuksien kanssa keksii. Jos vaikka olis niin reipas, että ottais muutaman lampaan ulos ja koittais sitä hankipaimennusta. :)