This is a glowing text

sunnuntaina, kesäkuuta 20, 2010

Paimennuskilpailut - Vallningstävling

Den här veckosluten tävlade ja vallning med Iita, Ville och Piski. Den bästa var Piski som blev tvåa i klass två (samma som IK1). Ville kunde köra hela banan till slut, men vi måste träna drivning. Iita tävlade första gången. Vi har inte ens tränat fållan, men allt annat var bra, så bra som det kan gå när man har tränat bara ett par månader. Jag är glad till mina fina hundar.

Naama punottaa, kun paloi aika kivasti viikonlopun paimennuskisoissa. Perjantaina starttasin Iitan kanssa ihka ekaa kertaa I-luokassa. SPKY kisoissa pääsee kätevästi auttamaan hakukaarella eli voi jättää koiran tolpalle ja mennä itse lähemmäs lampaita ennen lähetystä. Niin myös tein, sillä lampaat olivat aika liikkuvaista sorttia. Iita teki hienon hakukaaren, josta saimmekin 19/20 pistettä. Nostokin oli varsin hyvä eli 8/10. Kuljetuksesta ohjaajalle ei paljon ollut jaossa, kun 10 pistettä lähtee heti kättelyssä pois siitä, että menee sinne lähemmäs lampaita. Saatiin kuitenkin siitä peräti 8/20. Poispäinajoa en edes yrittänyt sillä siihen lampaat olivat aivan liian vauhdikkaita (näin menetimme kättelyssä 12 pistettä kuljetuksesta). 18 jäljelle jäänneestä pisteestä onnistuttiin saamaan 9. Jäljellä häkki, jota oltiin tasan kerran kokeiltu edellisenä iltana, lampailla, jotka menevät häkkiin ilman koiraakin. Nyt oli hiukka erilaiset tädit, joten tiesin ettei häkitys voi onnistua. Silti sekin meni yllättävän hyvin vaikka emme lampaita häkkiin saaneetkaan niin yritystä kyllä oli. Lopulta lampaat lähtivät painamaan varikolle sen verta vauhdilla, että komensin Iitan maahan ja annoin lampaiden mennä. Eli keskeytin radan. Iita kyllä ylitti odotukset todella hienosti. Päästiin haasteellisilla lampailla häkitykseen asti. Hyvä Iita.

Lauantaina sitten Ville III-luokan radalle. Rata oli iso, sillä olihan tämä kisa samalla karsintakisa maajoukkueeseen tai jotain sellaista. Hakukaari oli aika laaja ja Villen kaartaessa lampaiden taakse se meni niin lähellä sellaista tummaa metsänreunaa etten oikeasti edes nähnyt missä se menee. Summa mutikassa vihelsin maahan ja vain toivoin, että Ville kuunteli vihellyksen. Lauantaina oli aivan järkyttävä tuuli ja tosi moni koira sai tehdä noston ihan itsenäisesti, sillä ohjaajien vihellykset eivät yksinkertaisesti kuuluneet koiralle asti. Rupesin sitten ihan arviolta viheltelemään Villelle "walk on" käskyä ja niin siinä vaan kävi, että jonkun ajan kuluttua näin lampaiden lähtevän liikkeelle eli Ville poika se siellä hoiti hommat hienosti kotiin. Kuljetus ohjaajallekin oli päivän parhaita. Olin siitä äärettömän iloinen, sillä tosi usein koirat kolmosen kisoissa tuo lampaat hakuporteille ihan miten ite lystäävät, kuuntelematta ohjaajiaan lainkaan. Villepä toi lampaita hienosti, otti mun käskyjä uskomattoman hyvin ja saatiin lampaat jopa hakuporteista läpi. Villen paras haku kolmosluokassa: hakukaari 18/20, nosto 7/10, kuljetus ohjaajalle 15/20. Sitten vuorossa triangeli eli poispäinajoa. Se lähti hyvin liikkeelle, mutta sitten, tietyn matkan päässä Villelle tuli uskon puute eikä enää ottanut mun käskyjä oikein. Lopulta homma meni niin pipariksi, että totesin parhaimmaksi keskeyttää siihen.

Sunnuntaina taas kisoihin. Ensin Ville kolmosen radalla. Päästiin eka kertaa Villen paimennusuran aikana kolmosluokan rata loppuu. Tämä on kyllä siiderin paikka! Hakukaari oli taas laaja enkä nähnyt missä koira meni siellä tosi kaukana metsän reunassa. Arviolta taas viheltelin pysähdyskäskyt ja "walk on" käskyjä ja sieltähän se Ville ne lampaat vaan taas lähti tuomaan. Nyt sitten kuljetus ohjaajalle meni ihan päin sitä itseään eli valtava banaani. Pisteet hausta: hakukaari 17/20, Nosto 5/10, Kuljetus ohjaajalle 1! ja ihan syystä. Sitten alkoi meidän painajainen eli triangeli. Jotenkin räpiköitiin se läpi, tosin ainoa paikka missä oltiin linjalla oli ihan alussa ja ihan lopussa, kaikki muu oli kamalaa katsottavaa. Tästä esityksestä sitten peräti 1 piste. Loppu olikin sitten hieno. Jako onnistui heti, siitä 10/10, Häkityksessä lampaat halusivat ihan itse mennä häkkiin, ei tarvittu edes koiraa, siitä 10/10 ja single täysin virheettä 10/10. Tuo loppu pelasti koko homman ja sijoituttiin peräti 11. pistein 54.

Piski starttasi sunnuntaina II-luokassa. Piskiltä odotin suht mukavaa rataa, on se sen verran mukavasti toiminut treeneissä ja muutenkin heppu on alkanut toimia niin töissä kuin treeneissä hyvin. Hakukaari oli hieno ja siitä 20/20. Nosto onnitui ihan nappiin, joten 10/10. Kuljetuksessa ohjaajalle oli muutama pikku virhe, mutta kokonaisuutena sekin hieno 16/20. Triangelissa pieniä korjauksia siellä täällä, mutta pääosin hyvää kuljetusta 15/30. Jaossa yksi mönkään mennyt yritys, mutta onneksi onnistui toisella yrityksellä, siitä 6/10. Jos oli häkitys luvattoman helppoa Villen radalla niin kosto tuli kyllä nyt välittömästi. Piski on vaan vielä liian raju häkittäjä. Hermostuttaa lampaat liian sähäkällä liikkeellään ja niimpä sitten häkitys oli aikamoista säätöä. No, periksi ei anneta on mun motto ja hirveän taistelun jälkeen lampaat häkkiin, josta saimme sitten pisteitä 1/10. Yhteispisteet 68 ja toinen sija. Voittajalla oli 71 pistettä, joten nyt pitää saada toi häkitys kuntoon, sillä niin lähellä oli voitto tällä kertaa.

Kisojen pistetaso ei kauhean korkeaksi noussut, joka kertonee siitä, että ihan helppoa ei ollut kellään. Ei edes kokeneilla konkareilla. Niinhän homma kuitenkin menee, että kyllä ne parhaat koirat aina löytyy oli homma helppoa tai vaikeaa ja niin kävi myös tälläkin kerralla. Itse sain arvokasta kokemusta kisaradoista ja katsauksen koirien nykyisestä suoritustasosta. Nyt sitten vaan treenaamaan niitä asioita, joissa oli ongelmia. Eli Ville saa opetella triangelia ja palautan sille taas mieleen mikä olikaan kuljetus ohjaajalle ja mitä tarkoittaa se, että totellaan mun käskyjä. Piski saa oppia malttia, jota tarvitaan häkityksessä. Iita puolestaan jatkaa opintojaan normaalin kaavan mukaan.

1 Comments:

At 20 kesäkuuta, 2010 22:00, Blogger Monika said...

Jätteroligt att det gått bra med "våra" :-) fina hundar. Pussa dom från mig !! Kram

 

Lähetä kommentti

<< Home