This is a glowing text

perjantaina, maaliskuuta 27, 2009

Karitsoita ja kerintävideo - Lamm och shearing video

Tackorna har börjat lamma. Det jobbigaste dagen har inte ännu kommit, men snart har vi så brottom, så brottom. Nedan är link till trevlig shearing video.

Meillä alkaa lampailla poikiminen kiihtyä pikku hiljaa. Ruuhkapäivät on vielä edessä, mutta kyllä tässä jo nyt ihan mukavasti on puuhaa, kun pitää valvoa synnytyksiä; katsoa, että karitsat saa ternimaidot ja muutenkin alkavat kunnolla imeä; punnita karitsat; korvamerkitä ne jne. jne.

Tässä kiva video, josta näkee vähän miten rankkaa keritseminen on. Videolla on merino lammas, joka ei ole niitä helpoimpia kerittäviä villansa vuoksi. Kerittävinä isoja pässejä eikä keritsijäkään huippunopea ole. Tosin kaksi isoa pässiä kymmenessä minuutissa on ihan kunnioitettava saavutus. Tuossa videon taustalla näkyy kätevä villojen puristuslaite. Sellaisen kun sais tänne meillekin hommattua.

Kerintävideo

Tässä sama homma "pikkusen" vauhdikkaammin

Kerintä vauhdilla

6 Comments:

At 28 maaliskuuta, 2009 15:26, Anonymous Anonyymi said...

Miten noi lampaat "rauhotetaan" tuohon toimenpiteeseen??

 
At 29 maaliskuuta, 2009 08:05, Anonymous Anonyymi said...

^ Ei mitenkään. Tai pitämällä istuma-asennossa.

Kummatkin heput tekivät kyllä huolellista työtä. Ei näy RoopeAnkka-hapsuja. Jaa, että 30 sekuntia/pieni uuhi. Pitää siis vielä harjoitella...

t mj

 
At 31 maaliskuuta, 2009 12:04, Anonymous Anonyymi said...

Miten ne näyttää niin "lötköiltä" kerittäessä eivätkä pistä hanttiin?

 
At 31 maaliskuuta, 2009 12:47, Blogger Päivi Nietosvaara said...

Lammas on siitä erikoinen elukka, että kun sen kääntää istumaan, niin se ikäänkuin lamaantuu. Se vaan on ja lötköttää. Ilmeisesti se ikäänkuin leikkii kuollutta ja yrittää sillä tavoin "pelastua" uhkaavalta kuolemalta. No, totuuden nimissä, kyllä jotkut vähän hanttiinkin laittaa, mutta jos on osaava keritsijä hän tekee homman niin sujuvasti, että lammas ei tajua yhtään mitään, kun on jo päässyt villoistaan.

 
At 07 huhtikuuta, 2009 22:28, Anonymous Karoliina said...

Huhhu mitä touhua! :)
Oli se tämänkin juttu niinä "vanhoina hyvinä aikoina" vasta varsin hupaisaa hommaa. ;) Ei ollut turhia sähkövempaimia avustamassa... Siinä vasta olisikin ihmettelemistä, kun keritsimillä 150 lampaan urakkaa lähtisi purkamaan.

 
At 16 tammikuuta, 2011 14:58, Anonymous Anonyymi said...

Kävin Australiassa katsomassa isolla tilalla liharotupässien keritsemistä ja tuli jotenkin puheeksi tuo rauhoittaminen. He sanoivat antavansa pässeille jotain rauhoittavaa ainetta, jotta kerintä olisi helpompaa. Pässit olivat arvokkaita siitospässejä, niitä ei haluttu stressata turhaan, siksi rauhoittva aine.

 

Lähetä kommentti

<< Home