This is a glowing text

torstaina, marraskuuta 05, 2009

Ensilumi ja muuta.

Tänään sitten satoi ensilumi. Kivaa tässä on se, että on valoisaa, mutta toisaalta inhoan talvea, kun on kylmää, liukasta, päivänvaloa liian vähän aikaa ja jos on jäätä tai paljon lunta ei voi paimentaa, kun lampailla ei ole nastoja sorkissa. Pitää nyt sitten paimennella silloin, kun kelit sallii, toivottavasti tulee sellaisia ilmoja, että onnistuu.

Pikku Iitasta on tullus Iso Iita. Iitalla nimittäin alkoi eka juoksu. Nyt se ressu joutuu olemaan yksinään sisällä, kun en uskalla pitää sitä tarhassa edes yksinään. Teppohan on sellanen Don Huan, että kaivaa itsensä vaikka minne, kun sillä lempi leiskahtaa. Tepolla on taas selkä vaivannut jonkin verran, mutta nyt kun on saanut olla täydellisessä levossa on Tepon vointi selvästi parempi.

Tänään saimme kolme hienoa uutta koirankoppia, joissa on kaksi osastoa, varsinainen makuuosasto ja tuulikaappi. Näiden osastojen välissä on heiluriovi pleksistä ja siten koppi on lämmin ja mukava kovillakin pakkasilla. Varsinaisessa makuuosastossa on termostaatilla toimiva lämpöpatteri, joka pitää huolen siitä, että koppi on aina lämmin. Meillä koirat on tottuneet koppeihin ja ovat niissä oikein mielellään, joten siinäkin mielessä on kiva, että tietää koirien saavan itse päättää ovatko ulkona vai sisällä. Kopin katolla on sitten mukava tähystellä ympäristön tapahtumia. Maalaan vielä kopit ja sitten laitan tänne kuvia niistä (jos siis muistan).

Viime lauantaina pidimme syyskauden päättäispaimennukset Joskin ja Tanjan kanssa. Koko päivähän siinä meni ja aika tosiaan kului kuin siivillä. Joski ja Tarja kuvasivat treenejä ja tässä pari Joskin ottamaa tosi upeaa kuvaa. Tässä ensimmäisessä oli uuhi, joka tuli Iitan päälle ja sitähän ei Iita rankaisematta hyväksynyt. On tossa likassa vaan luonnetta, ei väistä pätkääkään ja tekee kyllä välittömästi selväksi tädeille, että silmille ei muuten sitten hypitä. Hauskaa on, kun katsoo kuvaa oikein tarkasti, että Iita ei yritä purra, vaan katse on tiukasti uuhen silmissä ja Iita tosissaan yrittää päästä uuhen eteen.Tässä toisessa kuvassa näkyy hyvin kuinka pikkulikka on tosissaan, kun kiertää uuhien eteen pysäyttämään ne, tuodakseen sen jälkeen uuhet minulle.Saimme vierailulle myös Matin pennun Akun ja pitihän isästä ja pojasta ottaa yhteiskuva. Aku pääsi myös lampaita paimentamaan. Vähän ne Akusta oli erilaisia kuin naudat, joihin se on paremmin tottunut. Kiitos Mirva, kun tulit käymään oli kiva nähdä teitä molempia.

Matti vasemmalla ja Aku oikealla (kuva: Tanja Vahtera).

Ritan sulhon Joen spermat on saapuneet Tampereelle ja kunhan Ritan seuraava juoksu tulee, alkavat jännät ajat. En ole koskaan käyttänyt nartulle pakastespermaa ja näin koko tämä prosessi on aivan uutta. No, kerta se on ensimmäinenkin ja ompahan tämän projektin jälkeen taas pikkasen viisaampi kuin ennen. Toivottavasti kaikki sujuis hyvin näiltä osin. Joe ainakin on niin upea uros, että toivoisin pentuja tulevan ja vieläpä oikein monta.

Uuhilla on sulhot vierainaan ja noin 5 kk kuluttua sitten korjataan tuota satoa. Lisäsimme uuhimäärää entisestään ja nyt uuhia on noin 400. Saimme siitoslainaan todella upean pässin Lauri Leinoselta. Katsokaapa millaiset takakinkut tältä herralta löytyy. Toivottavasti periyttää noita jälkeläisilleen myös.

Kuva: Tanja Vahtera

Vielä kerran kiitän kaikkia Tassutuvan paimennusharjoituksiin osallistuneita. Teidän kanssa oli hienoa viettää nyt päättynyt kurssivuosi. Ensi vuonna sitten jatketaan entistä innokkaampina.

7 Comments:

At 05 marraskuuta, 2009 20:01, Blogger Tanja said...

On noi Joskin ottamat kuvat aina yhtä upeita! Wau!
Tätäkin kautta vielä kiitoksia hurjan mukavista paimennuskauden päättäjäisistä! :)

 
At 05 marraskuuta, 2009 22:42, Anonymous Anonyymi said...

Tosta ekasta kuvasta välittyy tunnetta. Mahtava kuva !
Jani

 
At 06 marraskuuta, 2009 08:49, Anonymous Riikka said...

Ompa mahtavia paimennuskuvia, wau!! Iita on aika pippurinen likka!

 
At 07 marraskuuta, 2009 08:58, Anonymous Pete said...

Moro,

Mistäs hankit koirankopit ja paljonko kustansi?
Olen yrittänyt itsekin hankkia muutaman kopin juuri tuollaisia kuin kuvailit, mutta ei ole sopivia tullut vastaan. Ainakaan sopivalla hinnalla.
Väänsin jo piirustukset ja yritin teettää paikallisessa ammattikoulussa, mutta jotenkin sekin projekti takkuaa sieltä koulun puolesta. Talvi tulla tupsahtaa ja kopeille olisi jo käyttöä. :(

-Pete

 
At 07 marraskuuta, 2009 09:57, Blogger Päivi Nietosvaara said...

Kopit on hankittu täältä: http://www.netikka.net/kivineva/

 
At 30 marraskuuta, 2009 14:50, Anonymous Hanna said...

Kiitos mukavista paimennuksista!

 
At 02 joulukuuta, 2009 15:05, Anonymous Maija said...

Moikka Päivi,

kiva että löysit meidän blogin, mekin ollaan säännöllisesti lueskelemassa isikoiran kuulumisia täältä.


Maija (&Nyyti)

 

Lähetä kommentti

<< Home