This is a glowing text

tiistaina, kesäkuuta 06, 2006

Tänään sitten oikeita töitä

Ompas hauska kirjoittaa tänne blogiin, kun tämä on niin helppoa ja kätevää. Voi tosin olla, että alkuinnostuksen jälkeen raportointi harvenee, mutta ehkä pysyy kuitenkin vähän aktiivisempana kuin tuo pelkkä uutiset sivusto kotisivuillani.

Tänään mentiin Tapion kanssa erottelemaan uuhi- ja karitsalaumasta poistouuhet eli esim. utarevikaiset. Ne lähtee sitten ens viikolla teuraaksi. Koirat sai tehdä hommia oikein tosissaan. Pistin koirat (Matin ja Tepon) hakemaan lampaita yhtä aikaa. Toisen vasemmalta ja toisen oikealta. Alku meni hyvin, mutta kun piti alkaa ohjailemaan niitä ei homma oikein toiminut, kun molemmilla on samat käskyt ja kaukaa on vaikea saada koiraa ymmärtämään kummalle käsky on tarkoittettu. Niinpä pistin ne tekemään töitä vuorotellen. Matti sai kerätä lauman, joka oli levällään mutkaisella pellolla. Matti toi aina sopivan ryhmän kerrallaan kohti isompaa ryhmää ja sitten vihelsin käänny, jonka jälkeen Matti sai hakea seuraavan ryhmän toisesta suunnasta. Meni oikein mukavasti. Sitten Matti ja Teppo sai ajaa koko porukan häkille, jonka jälkeen häkitin lampaat kahden koiran voimin. Kaikki saatiin häkkiin näppärästi ja voitiin aloittaa lajittelu.

Lajitteluun meillä käytetään sellaista ränniä, jonka päässä on läppä. Läppää kääntämällä voi ohjata ränniä pitkin kävelevän lampaan joko vapauteen tai lammaskärryyn. Koirien tehtävä on puskea lampaita ränniin. Tässä hommassa Teppo on ehdottomasti parempi kuin Matti. Matilla tuppaa kierrokset nousemaan ja se on vähän turhan reipasotteinen aina välillä. Siksi Matti saikin pitää vahtia häkin ulkopuolella, kun Teppo hoiti työt häkin sisällä.

Kaikki saatiin tarkastettua ja kärrylle poistoon lähtevät uuhet. Pari tuntia työtä takana ja kahden onnellisen koiran kanssa kohti kotia. Kyllä noi koirat on tosi hyviä työmiehiä. Aina valmiita hommiin, satoi tai paistoi. Vaikka niille välillä tulee huudettua kurkku suorana, niin ei se työntekoa heikennä ja palkaksi riittää itse työ. Sellaista työmistä on ihmisistä vaikea löytää.

Öitä
Päivi