This is a glowing text

lauantaina, lokakuuta 30, 2010

Bobby Dalzielin kurssi


Piski mönkkärin kyydissä ja Iita maassa

Aiemmin kirjoittelin jo Bobbyn ekasta kurssipäivästä sekä tuomarikoulutuksesta ja kisoista. Nyt sitten takaisin varsinaisen kurssin pariin, joka jatkui maanantaina 18.10. ja siitä sitten viisi päivää täyttä opiskelua aamusta iltaan. Alkuperäinen tarkoitus oli, että kurssilaisia on kuusi, mutta koska halukkaita tulijoita oli niin hurjan paljon niin päätin venyttää hommaa niin, että seitsemän osallistujaa per päivä päästi mukaan. Tosin käytin omaa "etuosto-oikeutta" ja kaksi kurssipaikkaa otin itselle. Piski ja Iita osallistuivat siten joka päivä ja saivat kumpikin kaksi pitkää treeniä per päivä.

Piskin kanssa tosiaan olin päättänyt paneutua kuljetuksen eli poispäinajon opetteluun. Piskihän vie hyvin lampaita, mutta pysähtyy helposti ja menee maahan, jos pitää liikuttaa tahmeita lampaita. Lisäksi Piskillä on välillä vähän turhan vauhdikkaat vasen ja oikea siirtymiset ja tämä puolestaan saa lampaat hermostumaan ja siten kuljetus muuttuu helposti mutkitteluksi. Niinpä paneuduimme asiaan huolella. Ensin Piski sai opetella kulkemaan lampaiden perässä pysähtymättä. Kuljimme pitkin peltoa ristiin rastiin ja Piski sai vain seurata lampaita. Suunnalla ei ollut niin väliä. Parin kerran jälkeen homma alkoi näyttää tosi hienolta. Sitten lisättiin tähän tarvittaessa "time" käsky, jota käytettiin myös flänkeillä. Piski oppi tietyllä äänensävyllä annetulla käskyllä flankkaamaan rauhallisesti, säilyttäen etäisyyden lampaisiin oikeana koko kaaren ajan. Vau, miten homma alkoi näyttää hienolta. Muutama päivä ja Piskin kuljetukset alkoi näyttää todella tyylikkäiltä. Niinpä loppuviikosta siirryttiin sitten jakoharjoituksiin ja harjoittelemaan hakukaaria niin, että voin niissäkin säädellä koiran vauhtia siten kuin haluan. Bobby neuvoi miten kannattaa jakaa ja miten käyttää koiraa jaossa. Kylläpäs alkoi jaotkin mennä hienosti vaikka Piski on ennenkin kyllä ollut hyvä jakamaan, mutta nyt on sitten entistä parempi. Myös singleä treenattiin ja sekin sujui mukavasti.

Iitalla oli ikävästi valeraskaus ja se oli vähän herkällä päällä. Niinpä keskityimme siihen, että Iita ei kääntyisi liian herkästi katsomaan minuun päin vaan veisi lampaita päättäväisesti eteenpäin. Iita on siitä hyvä, että se ei pelkää pätkääkään lampaita ja vaikka olisi kuinka raskaita lampaita se saa ne aina liikkeelle. Iita yksinkertaisesti vaan kävelee vaikka päin lammasta, jos ei muu auta. Viidessä päivässä Iitasta tuli ihan uusi koira ja vau, miten hienosti se nyt menee. Kyllä Bobby vaan on taitava lukemaan erilaisia koiria ja neuvomaan miten minkäkin kanssa edetä.

Kurssilla mukana olivat myös Tanja Jalliksen kanssa, Mia jakoi vuoronsa Spice ja Sunin kesken, Joski taas osallistui Taunon ja Myyn kanssa, Minnalla oli Irkku sekä pennut Vis ja Vei (menikököhän nimet oikein). Lisäksi muutaman päivän oli mukana Anne-Maria tosi makeen pennun kanssa (mikä hitsi sen nimi oli, en nyt muista) ja Mico Göstan kanssa. Kaikki koirat menivät huikeasti eteenpäin. Oli tosi hienoa nähdä miten erilaisia pentuja sytytettiin ja vietiin eteenpäin. Anne-Marian pentu esim. sytytettiin keskiviikkona, torstaina treenattiin jo isolla pellolla lampaiden ympäri kiertämistä ja poispäinajoa, perjantaina homma jatkui ja vaikeutui ja pentu opetteli jo hakukaaren alkeitakin. Kaikki tämä kolmessa päivässä, mutta niin se vaan sujuu, kun on huippuopettaja puikoissa. Tanjan Jallis opetteli menemään maahan pillikäskyllä (oppi kerrasta), oppi laumanjaon ja "look backin". Jallis on kuulema niin hyvä, että on lähitulevaisuudessa mukana EM-kisoissa. En yhtään ihmettele sitä, sillä niin hienolta Jalliksen meno näytti. Minnan Irkun aikana olin useimmiten ruokaa laittamassa, joten en oikein tiedä mitä kaikkea Irkun kanssa tehtiin. Pennut ainakin meni hienosti. Mian koirien meno näytti myös hienolta. Spice sai rutkasti puhtia menoonsa ja Sun puolestaan sai korvat eli alkoi kuunnella mitä Mia sille sanoo.

Kaiken kaikkiaan huippuhieno kurssi ja nyt sitten odotellaan vuosi, jotta seuraavan kerran päästään leireilemään samoissa merkeissä (tosin ens kesänä tää likka lähtee Skotlantiin ja ottaa Tanjan ja Jalliksen mukaan).

Tanjan ottamia hienoja kuvia löytyy tästä linkistä: Bobbyn kurssi 2010 Bobbyn kurssi 2010
.

Iita


Piski


Piski jaossa
  
Tanja, Bobby ja Jallis