This is a glowing text

sunnuntaina, kesäkuuta 25, 2006

Mikä ihmeen rauhallinen juhannus?

Nyt on juhannus tältä vuodelta takana. Täällä Kiikalassa oli aivan mielettömän loistava ilma. Aurinko paistoi ja lämmintä piisas. Kuopsuttelin päiväsaikaan kukkapenkkejä ja puuhastelin muutenkin puutarhahommissa. Aina sopivassa välissä otettiin jonkun koiran kanssa pikku paimennustreenit. Rita ja Ville meni hienosti. Olen lisännyt pillivihellysarsenaaliin oikea-vihellyksen ja aika hyvin alkaa koirat tajuta mitä se tarkoittaa. Jännä huomata, että vanhemmille koirille on selvästi vaikeampaa omaksua uusi vihellys, kun ovat jo niin jumittuneet niihin vanhoihin. Sitä vastoin esim. Rita tajus parista kerrasta, mitä vihellys tarkoittaa. No, tuskin se vielä 100 prosenttisesti toimii, mutta varmaan kahdeksan kertaa kymmenestä meni jo oikein.

Lauantaina, juhannuspäivänä, saatiin kaukaa Tupoksesta vieraita. Minna tuli Åsan ja Napin kanssa käymään. Paimenneltiin tietty ja aika meni kuin siivillä.

Sunnuntaina väsättiin Kosikoskella ens lauantain kisarataa. Mitattiin mittanauhalla matkoja niin, että ne varmasti on oikean mittaiset. Pistettiin merkit, jotta tiedetään mihin portit laitetaan. Mosse saa vielä käydä kisaradan läpi perjantai-iltana ja korjataan sitten, jos tarvetta ilmenee. Kisalampaita on nyt kerran paimenneltu isommissa ryhmissä ja isona ryhmänä toimivat tosi hienosti. Koitettiin myös ottaa muutama pienempi ryhmä ja enää ei ollutkaan ihan niin helppoa. Tuleepahan vähän haastetta lauantaille, kun lampaat ei taatusti kulje rataa, jos koiralta loppuu eväät kesken. Ihan hirvittää itseäkin, kun tuli ilmoitettua kolme koiraa kisaan ja vieläpä kaksi kolmosluokkaan, jossa en ole koskaan ennen kilpaillut. Koko keväänä en ole ottanut pitkiä hakumatkoja, kun emot on ollu karitsoiden kanssa isossa laumassa eikä oikein olla viitsitty niitä hätyyttää. No, eipähän siihen kuole, vaikka koko homma menis totaalisen pieleen. Pitää vaan harjoitella ahkerasti, niin kyllä se siitä.

Tänään Matti ja Teppo saivatkin sitten tehdä töitä oikein tosissaan. Kerättiin kaikki lampaat häkkiin ja madotettiin karitsat. Matti juoksi niin, että lopulta oli pakko istuttaa se vesipaljuun, jotta se ei olis saanu lämpöhalvausta. Illalla sama homma uudestaan, kun vietiin pari kuormaa (ehkä joku 150 karitsaa) toiselle laitumelle. Tulipahan harjoiteltua lauman keräämistä isolta laitumelta ja samalla sai harjoitella "käänny" käskyä, jolla sai koiran hakemaan lisää lampaita. Matilla tämä sujuu jo melkoisen hyvin, Tepolla homma on vielä opettelun alla.

Terkuin
Päivi