This is a glowing text

keskiviikkona, elokuuta 09, 2006

Muutoksen tuulia

Hei taas
Onpa mukavaa treenata villeillä lampailla, jotka kuitenkin reagoivat koiran toimintaan juuri niinkuin pitää. Ihanaa tässä on se, että lampaat eivät yritä tunkea ihmisen jalkoihin turvaan vaan kunnioittavat ihmistä ja näin esim. laumanjako harjoittelu on koiran opetuksen kannalta huomattavasti järkevämpää kuin lampaiden kanssa, jotka liimautuvat ohjaajan jalkoihin. Lisäksi on hieno tunne harjoitella poispäin ajoa, kun lampaat liikkuvat hyvin, mutta eivät ryntäile päättömästi yrittäen paeta paikalta. Kun koira hidastaa lampaiden lisätessä vauhtia, oppivat sekä koira, että lampaat, että tilanteen saa hallintaan rauhoittumalla. Lisäksi koira saa käännettyä lampaat helposti haluamaansa suuntaan, kun lampailla ei ole järjetöntä vetoa jonnekin. Tästä on tosiaan hyvä jatkaa treenejä.

Sitten toiseen asiaan. Olen käynyt vuoden ajan kurssia, jossa on käyty läpi vuorovaikutusta ja suhtautumista muutokseen. Monelle ihmiselle se vanha ja tuttu on turvallinen olotila, josta ei halua luopua mistään hinnasta. Maailma kuitenkin menee eteenpäin näistä jarruttelijoista huolimatta ja mikä nyt tuntuu uhkaavalta on muutaman vuoden päästä sitä vanhaa tuttua, johon niin kovasti sitten haikallaan. Laitan tähän pienen katkelman tekstistä, jossa asia tuodaan hyvin esille:

"
Muutosvastaisuuden voittaminen
On ihmisiä, jotka tarrautuvat epätoivoisesti kiinni menneisyyteen. He pitävät tiukasti kiinni siitä, mikä tuntuu tutulta ja turvalliselta, ja uppoavat yhä syvemmin omiin turvallisiin rutiineihinsa välttyäkseen siltä selkäpiitä karmivalta ajatukselta, että heidänkin pitäisi ehkä muuttua. "Yksikään yritys/yhdistys ei ole niin sekaisin, etteikö joku pitäisi siitä juuri sellaisena, kuin se nyt on", on joku nasevasti sanonut. Muutos merkitsee aina luopumista jostakin, ja mitä suurempi tuo henkilökohtainen uhrauksesi on, sitä enemmän yrität jarruttaa muutosta.
Toinen syy, miksi ihminen puolustaa vanhaa tapaa hoitaa asiat, on se, että hän pyrkii näin säilyttämään vakiintuneen asemansa ja tuntee olevansa ohjaimissa. Ihmiset taistelevat muutoksia vastaan, koska pelkäävät tulevaisuutta - eivät siksi, että olisivat erityisen mieltyneitä menneeseen. Jos epävarmuus ja turvattomuus käyvät hermoille, silloin on jokseenkin vaikea innostua "edistyksestä". Mitä enemmän inhoat kaikkea arvaamatonta, sitä todennäköisemmin sinä haluat suojata vallitsevaa nykytilannetta.
Kolmas ihmisryhmä vastustaa muutosta, koska se on heille eräänlainen tapa maksaa "potut pottuina". Näin he ikäänkuin "rankaisevat yritystä/yhdistystä" niistä muutoksista, jotka eivät ole heidän mieleensä. Tässä on siis kyse ihan tavallisesta kostosta. Joskus on mielenkiintoista seurata, miten ihmiset ovat valmiita jopa tuottamaan itselleen vahinkoa, kunhan vain saavat kostetuksi yritykselleen/yhdistykselleen.
Osa muutoksen vastustajista on hyvää tarkoittavia henkilöitä, jotka uskovat, että yritys/yhdistys on astumassa väärälle polulle, ja yrittävät rohkeasti estää sitä tapahtumasta. He vastustavat muutosta, koska 1) ajattelevat yrityksen/yhdistyksen parasta ja 2) rohkenevat ottaa kantaa. Rehellisyyden nimessä on kuitenkin todettava, että nämä hyvää tarkoittavat ihmiset ovat usein väärässä. Yrittäessään pelastaa yrityksen/yhdistyksen he itse asiassa osuvat omaan nilkkaansa.
Silloin kuin yritys/yhdistys ryhtyy tietoisesti tekemään muutoksia, siihen on varmasti aina päteviä syitä. Muutoksilla on lähes aina jokin vahva, todellisesta tarpeesta lähtevä osatekijä. Mieti muutosta ja ajattele seuraavia asioita:

- Kun muutoksen tuulet alkavat puhaltaa, pidä mielessä seuraavat tosiasiat: vastarinnastasi on enemmän haittaa kuin hyötyä.
- Ensiksikin saat vastarannan kiisken maineen. Sinua pidetään kehityksen esteenä ja imagosi kärsii vaikket sitä itse haluaisi uskoakaan.
- Muutoksen vastustus vie paljon voimia - voisit käyttää nekin voimat jotenkin tuottavammalla tavalla.
- Loppujen lopuksi häviät taistelusi. Vaikka sattuisitkin saamaan erävoiton, koko ottelun lopputulos on jo ennalta selvä.
- Kiihtyminen, ärsyyntyminen, inho ja piikittely eivät saa mitään myönteistä aikaan.
- Jos muutokset saavat sinut kiivastumaan, ei siitä ole hyötyä yritykselle/yhdistykselle ja kaikkein vähiten itsellesi. Kiivastuminen jne. sumentaa arvostelukykysi ja se haittaa menestymistäsi jatkossa.
- Älä suotta roiku kiinni menneisyydessä vaan siirrä katseesi tulevaisuuteen ja rakenna tulevaisuudesta sellainen, jossa sinulla ja muilla ihmisillä on hyvä elää ...
"

Että sellaisia viisauksia tällä kertaa.

Terveisin
Päivi