Paimennuskilpailujen ihmeellinen maailma
Kyllä taas ei voi kuin ihmetellä näitä Paimennuskilpailujen sääntöviidakoita. Suomessahan kolme tahoa järjestää paimennuskokeita. Nämä tahot ovat Suomen Paimenkoirayhdistys (SPKY) ja Suomen Bordercolliet ja Australian kelpiet ry (SBCAK). Lisäksi uutena tulokkaana on eräänlaiset seurakoirien paimennuskisat, joihin bordercollieilla ja kelpieillä ei ole asiaa. Keskityn nyt kuitenkin noihin kahteen ensinmainittuun ja niistä lähinnä kummankin yhdistyksen mestaruuskilpailuihin:
SPKY: Mestaruudet ratkotaan kolmessa luokassa: Junnumestaruus (I-luokan kisa), Nuorten mestaruus (II-luokan kisa) ja SM-koe (III-luokan vaikeutettu rata).
Junnumestaruuteen voi osallistua, jos koira ei ole kisavuonna kolmea vuotta vanhempi eikä se ole kisannut SPKY tai SBCAK kisoissa II tai III-luokassa. Jos koira on kisannut kumman tahansa yhdistyksen II- tai III-luokassa ei se voi osallistua junnumestaruuksiin vaikka ikänsä puolesta sinne kuuluisikin.
Nuortenmestaruuteen taas vaaditaan, että koira on startannut SPKY kisoissa II-luokassa. Tänne ei taas kelpaa starttaaminen SBCAK:n kakkoluokassa, sillä nyt SBCAK kisaamisella ei olekaan enää merkitystä. Muutoin osallistumiselle ei ole ikärajaa eli vaikka 10 vuotias koira voi osallistua Nuorten mestaruuskisaan, kunhan ei ole startannut III-luokassa (nyt täytyy sanoa, että en tiedä onko tässä taas kuitenkin niin, että jos sattuu olemaan startannut SBCAK kisoissa III-luokassa, niin onko sillä merkitystä vai ei)
Näistä rajoituksista johtuen esim. meidän Iita ei saa osallistua SPKY junnumestaruuskisaan vaikka se ikänsä puolesta kuuluu sinne ja se on startannut SPKY kisoissa ykkösluokassa kerran vuonna 2010. Mutta koska Iita viime vuonna osallistui SBCAK nuortenmestaruuskisaan (jossa oli II-luokan säännöt) niin nyt se ei sitten saa osallistua SPKY junnumestaruuskisaan. Iita ei myöskään saa osallistua SPKY nuortenmestaruuskisaan, sillä Iita ei ole startannut SPKY kisoissa II-luokassa. Nyt tuolla SBCAK kakkosluokan startilla ei sitten olekaan enää mitään merkitystä. Melkoisen harhaanjohtavaa logiikkaa, ei voi muuta sanoa.
Eräskin tuttavani koira ei saa osallistua SPKY nuortenmestaruuskisaan, sillä se on startannut SBCAK kisoissa II-luokassa, mutta SPKY kisoissa vain ykkösluokassa. Ykkösluokan ikärajan takia se ei saa osallistua ykkösluokkaan, tosin ei saisi osallistua vaikka ikäkin olisi oikea, kun koiralla on tuo SBCAK kakkosluokan tulos. Eli näin on kätevästi pelattu muutama koira pois kokonaan mestaruuskisoista, kun ei ole luokkaa mihin ne voisivat osallistua.
Että sillä lailla. SBCAK kisoissa ei oteta lainkaan huomioon SPKY kisojen tuloksia, sillä SBCAK kisat on Kennelliiton alaisia kisoja ja niissä taas ei saa ottaa huomioon tuloksia, jotka on saatu Kennelliittoon kuulumattomien järjestöjen kisoista (SPKY ei siis kuulu Kennelliittoon). Niinpä jokainen SBCAK kisoihin tuleva aloittaa kisaamisen ykkösluokasta (oli sitten mitä tahansa tuloksia SPKY kisoista). Luokissa edetään sitten siten, että kun saa ns. koulutustunnuksen, on oikeus siirtyä seuraavaan luokkaan. Pakko siirtyä on vasta, kun on saanut kolme kertaa ns. ykköstuloksen. Nuorten mestaruuskisoissa koira osallistuu siihen luokkaan missä sillä on kisaoikeus. Nuori koira voi olla vaikka kolmosluokassa, jos se on niin hyvä, että on sinne päässyt. Varsinainen Yhdistysmestaruus kisataan kolmosluokassa ja Nuorten mestaruus taas niin, että ykkösluokan pisteet otetaan huomioon sellaisenaan, kakkosluokan pisteet kerrotaan kertoimella 1,55 ja kolmosluokan tulos kerrotaan kertoimella 1,95. Näin nuorten koirien kanssa ei ole pakko pysytellä alemmissa luokissa vain voidakseen kisata nuortenmestaruuskisassa. Näin sama koira voi olla sekä Yhdistysmestari että Nuorten koirien mestari. Ja niinhän se pitää ollakin, että jos nuori koira on hyvä, se myös voi voittaa kummatkin tittelit. SPKY kisoissa taas on sellainen käytäntö, että välillä SBCAK kisatuloksilla on merkitystä johonkin luokkaan osallistumisessa ja välillä taas ei. ;)
Lisäys aiempaan. SPKY kohtelee jäseniään varsin eriarvoisesti. Toisaalta se julistaa, että SM-kisat, junnu- ja nuortenmestaruuskisat on kauden päätöskisoja. Eli jokaiselle kilpailuluokalle on oma päätöskisansa. Samalla kuitenkin säännöt on muokattu sellaisiksi, että osalla jäsenistä on se tilanne ettei koiralla ole oikeutta kisata missään luokassa. Ei voi kuin ihmetellä, mutta ehkä joku saa tuostakin jotain kiksejä.